گواهینامه ISO 14001 چیست؟
استاندارد ISO 14001 استانداری است که با راهنمایی ها و دستورالعمل های خود به سازمان ها کمک می کند تا از آسیب زدن به محیط زیست پیرامونی جلوگیری به عمل آمده و آسیب های ناشی، حذف یا به حداقل کاهش یابد.
ایزو ۱۴۰۰۱ ؛ ISO سازمان جهانی استاندارد (مرجع جهانی متشکل از موسسات ملی استاندارد کشور های مختلف سازمان های عضو ISOمی باشد) تهیه استانداردهای جهانی معمولاً از طریق کمیته فنی آن صورت می پذیرد. هر یک از سازمان های عضو بنا بر علاقه به موضوعی که گروه فنی برای آن تشکیل شده حق مشارکت در آن گروه را دارد. سازمان های بین المللی، دولتی و غیردولتی نیز در همکاری با سازمان جهانی استاندارد در این فعالیت مشارکت دارند ISO درباره استانداردهای الکتروتکنیکی همکاری نزدیکی با کمیسیون جهانی الکتروتکنیک(IEC) دارد.
رویه های مورد استفاده برای تدوین این سند و آنهایی که برای حفظ آن در آینده استفاده شده اند در مقررات بخش ۱ تشریح شده اند . به خصوص ضوابط مختلف مورد نیاز برای تایید انواع مختلف اسناد ایزو باید دقت کرد پیش نویس این سند در تطابق با قواعد ویراستاری مقررات ISO IEC بخش دو تهیه شده است، توجه کنید ممکن است برخی بخشهای این سند تحت حق امتیاز ثبت شده باشد. ISO مسئولیت شناسایی این بخش ها را به صورت کلی و جزئی نمی پذیرد. جزئیات حقوق امتیاز شناسایی شده در طی تدوین این سند در مقدمه و یا در فهرست ISO اظهار حقوق ثبت شده دریافتی موجود است.
تاریخچه و آخرین ورژن گواهینامه ایزو 14001
سازمان جهانی استاندارد(International Organization for Standardization ) در سال ۱۹۹۳ با تشکیل کمیته فنی تحت ریاست کشور کانادا اولین گام را برای نگارش یک استاندارد جهانی مدیریت محیط زیست EMS برداشت و در سال ۱۹۹۶ اولین ویرایش این استاندارد را تحت عنوان ISO 14001 منتشر نمود .
در سال ۲۰۰۴ استاندارد ISO 14001 مورد ویرایش قرار گرفت و ورژن ۲۰۰۴:ISO 14001 آن برای پیاده سازی در اختیار سازمان ها قرار گرفت.
استاندارد بین المللی ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ سومین ویرایش ازسری استاندارد ISO 14001 است. این نسخه نیز در ادامه نسخه ۲۰۰۴ و با هدف بهبود آن ویرایش و سپس توسط سازمان ISO منتشر گردید. ویرایش ۲۰۱۵ این استاندارد که به صورت ISO 14001:2015 بیان می شود اصلاحیه فنی ISO 14001:2004 / COR.1:2009 را نیز شامل می شود.
لزوم اخذ گواهینامه ایزو 14001 ورژن ۲۰۱۵
سازمان و شرکت ها نسبت به محیط پیرامون خود نظیر هوا، آب، خاک، منابع طبیعی، گیاهان، جانوران و انسان ها مسئول می باشند. تولید محصولات یا ارائه خدمات باید به گونه ای طراحی شده و صورت پذیرد که به محیط زیست پیرامونی ما آسیبی وارد نسازد. رشد صنایع و صنعتی شدن شهرها باعث استفاده هر چه بیشتر از منابع طبیعی مانند نفت، گاز، آب و … شده لذا کاهش منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست از اثرات منفی صنعتی شدن جوامع می باشد، سازمان بین المللی ایزو با تدوین استاندارد ISO 14001 سعی بر این داشته تا اثرات منفی صنعتی شدن جوامع بکاهد.
دامنه کاربرد گواهینامه ایزو 14001
استاندارد ISO 14001 در مورد هر سازمانی که مایل به اعمال موارد زیر باشد کاربرد دارد :
الف ) اجرا ، نگهداری و بهبود یک سیستم مدیریت زیست محیطی
ب ) حصول اطمینان از انطباق با خط مشی زیست محیطی که خود تعیین کرده است
ج ) اثبات این انطباق به دیگران
د ) درخواست گواهی / ثبت سیستم مدیریت زیست محیطی خود توسط یک سازمان برونی (CB)
ه ) تعیین انطباق با این استاندارد و اظهار آن توسط خود سازمان
تمام الزامات مندرج استاندارد ISO 14001 به منظور لحاظ شدن در هر سیستم مدیریت زیست محیطی در نظر گرفته شده اند. گستره کاربرد آن به عواملی مانند خط مشی زیست محیطی سازمان ، ماهیت فعالیتهای آن و شرایطی که در آن فعالیت می نماید بستگی دارد.
محتویات این استاندارد بین المللی
این استاندارد بین المللی با الزامات ISO برای استانداردهای سیستم مدیریت انطباق دارد. این الزامات دارای یک متن با ساختار سطح بالا و متن اصلی یکسان و اصطلاحات مشترک و تعاریف اصلی می باشد که برای بهره مندی کاربرانی طراحی شده که چندین استا دارد سیستم مدیریتی ISO را پیاده سازی می کنند.
در ادامه مطلب ایزو ۱۴۰۰۱ این استاندارد بین المللی الزامات مربوط به دیگر سیستم های مدیریتی مانند استانداردهای مربوط به کیفیت، بهداشت و ایمنی شغلی، انرژی یا مدیریت مالی در بر نمی گیرد. البته این استانداردهای بین المللی سازمان را قادر می سازد از رویکردی مشترک و تفکری ریسک محور برای یکپارچه سازی سیستم مدیریت محیط زیست با الزامات سیستم های مدیریت دیگر استفاده کند.
این استاندارد بین المللی در برگیرنده الزامات مورد استفاده برای ارزیابی انطباق می باشد. سازمانی که می خواهد انطباق با این استاندارد بین المللی را نشان دهد میتواند انطباق را با کارهای زیر نشان دهد:
- انجام یک قدرت عینی و خود اظهاری یا
- درپی تایید انطباق بودن از جانب طرف هایی که در سازمان دارای نفعی هستند مانند مشتریان یا
- در پی تایید خود اظهاری بودن از جانب طرف خارجی نسبت به سازمان یا
- در پی صدور گواهینامه، ثبت گواهینامه سیستم مدیریت محیط زیست بودن از جانب یک سازمان خارجی
در این استاندارد بین المللی افعالی به شکل زیر استفاده می شوند:
- Shall(باید) به یک الزام دلالت دارد.
- Should (بایست) به یک توصیه دلالت دارد.
- May (مجاز) است به یک مجوز دلالت دارد..
- Can(می تواند) به یک احتمال یا توانایی دلالت دارد.
هدف از اطلاعاتی که به صورت یاد آوری آمده کمک به درک یا استفاده از این سند می باشد.not to entry مورد استفاده در بند ۳ اطلاعات اضافی برای تکمیل داده های واژگان شناسی ارائه می دهد و ممکن است شامل مفادی در رابطه با استفاده از یک اصطلاح باشد.اصطلاحات و تعاریف در بند ۳ به صورت مفهومی مرتب شدهاند و شاخص الفبایی دارند که در انتهای این سند آمده است.
گواهینامه ایزو 14001 بخشی از IMS
ما با تیمی مجرب و سوابقی قابل استعلام آماده مشاوره و صدور گواهینامه استاندارد ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ را با مناسب ترین هزینه و زمان هستیم. سازمان ها می توانند با دریافت مجموعه گواهینامه های سیستم مدیریت یکپارچه IMS ضمن دریافت ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ آخرین ورژن استانداردهای جهانی ایزو ۹۰۰۱ ورژن ۲۰۱۵ و OHSAS 18001 ورژن ۲۰۰۷ را نیز دریافت نموده و در هزینه های مشاوره و صدور نیز صرفه جویی نموده باشند. جهت صدور گواهینامه ایزو می توانید با ایزوکیا تماس بگیرید تا در خصوص اقدامات لازم برای اخذ گواهینامه ایزو 14001 مشورت نمایید.
ویژگی های گواهینامه ایزو 14001
- رعایت نمودن الزامات محیط زیستی در روند تولید محصولات
- فروش بالاتر به دلیل ارتقای برند
- ایجاد فضای جدبد با توجه و تمرکز بر محیط زیست
- رعایت به الزامات محیط زیستی
- جهانی شدن و ایجاد مزیتهای رقابتی در فرایند صادرات
- دریافت نمودن گواهینامه بینالمللی معتبر با کد رجیسترینگ
دیدگاه خود را بنویسید